Virtuele oplossingen

28 April 2020
Virtuele oplossingen

In deze coronatijd is het vaak wat lastiger om motivatie te vinden om een rondje te gaan hardlopen. Doelen zijn weggevallen doordat de komende maanden geen evenementen mogen plaatsvinden en het is nog maar de vraag wanneer we wél weer kunnen deelnemen aan een mooie wedstrijd. In deze blog laat ik je zien hoe ik hier mee om ga en geef ik je een aantal tips om deze coronatijd door te komen!

Stay fit

Belangrijk in deze periode is om fit te blijven. Om je weerstand goed te houden is het vooral belangrijk om niet té hard te trainen. Een intervaltraining of fartlektraining is geen enkel probleem, maar probeer niet al te diep te gaan in je trainingen. Hierdoor verklein je ook meteen de kans op blessures! Gebruik deze periode juist om je uithoudingsvermogen te verbreden. Dit doe je door vooral langzame duurlopen af te werken. Deze duurlopen mogen gerust een minuut per kilometer langzamer zijn dan je 10 kilometer wedstrijdtempo!

Virtuele races 

Afgelopen weekend heb ik meegedaan aan de Corona Solo 5K. Een initiatief van 2 goede hardlopers (Tom de Gelder & Jelmer van der Linden) om zoveel mogelijk mensen op 25 april een solo 5 kilometer te laten lopen. Ontzettend veel mensen gaven hier gehoor aan en er werd zelfs een officieus Nederlands record gelopen door Mike Foppen (13.41 minuten). Zelf kwam ik tot een tijd van 14.19 minuten, waarmee ik zeker tevreden ben in deze periode. Ik had er net een rustperiode opzitten van 2 weken, dus zonder harde trainingsprikkels ben ik blij met dit resultaat.

Dit soort “wedstrijden” zorgen ervoor dat je toch een doel hebt in deze periode. 

Volgende doel 

In het weekend van 13 en 14 juni loop ik nog een virtuele race! De “Running Apart Together” run vindt dan plaats, waarbij je kan kiezen tussen 3 verschillende afstanden: 5 kilometer, 10 kilometer en de halve marathon. Met dit initiatief loop je meteen voor een goed doel, namelijk het Longfonds! 

Trainingsopties 

Om de trainingen leuk te houden is het leuk om af en toe een beetje te schakelen met de snelheid. Probeer af en toe uit die comfortzone te gaan en net een wat langere interval te doen of pak eens een keer iets meer herhalingen. Een leuke activiteit die je bezig kan houden is om zo veel mogelijk KOM’metjes (King of the Mountain) af te pakken op Strava.

Strava is een app waarbij je je hardlooprondje kunt uploaden (kan ook via Garmin, Polar, Apple etc.) en je zo kan zien op welke segmenten je allemaal hebt gelopen. Op deze segmenten zijn altijd tijden neergezet door verschillende lopers en hier wordt een klassement in opgemaakt. Door deze vooraf te bekijken, kan je tijdens jouw hardlooprondje precies gaan versnellen op de plek van dit segment. Een leuke uitdaging en je kunt er dus ook nog eerste mee worden in het klassement!