Vrouwen en hardlopen, 5 verrassende feiten!

23 October 2014

Hardlopen is onder vrouwen ontzettend populair. Je bouwt spiermassa op, verbrandt er calorieën mee en het is goed voor je hart en je gezondheid. Misschien wel het leukste van alles, het is gratis en je kunt het doen wanneer je wilt!

Hardlopers, avontuurlijk vies

Hardlopers worden steeds avontuurlijker! Vorig jaar deden er meer mensen mee met runs door de modder en obstacle runs dan halve marathons en marathons. In het totaal passeerde zo’n 4 miljoen mensen de finish. De populairste afstand was verre weg de vijf kilometer. Als we Running USA moeten geloven werd die door ruim 6,3 miljoen hardlopers gelopen.

Twintig en snel

Wanneer je in de twintig bent zit je op je hoogtepunt wat hardlopen betreft. Uit Spaans onderzoek is gebleken dat de eindtijden van twintigers na het lopen van de New York City Marathon het beste waren. Mannen zijn op hun best wanneer ze 27 jaar zijn, terwijl dit bij vrouwen hun 29e levensjaar is. Hardlopers die jonger waren liepen voor elk jaar jonger gemiddeld 4% langzamer en voor de oudere kwam er per jaar ongeveer 2% aan eindtijd bij. Dit komt erop neer dat een 18 jarige ongeveer dezelfde eindtijd loopt als een 60 jarige.

Bewegende borsten

Onderzoekers uit Portsmouth hebben een wel heel bijzonder onderzoek afgerond. Zij hebben ontdekt dat borsten niet alleen op en neer stuiteren tijdens het hardlopen, maar dat ze ook van links naar rechts bewegen. Deze borstverplaatsing kan het onderhuidse bindweefsel, die ervoor zorgt dat de borsten hun typische vorm behouden, beschadigen. Mede hierom is het van het grootste belang om tijdens het hardlopen een goede ondersteunende sportBH te dragen om zo het stuiteren zoveel als mogelijk te beperken. Bekijk hier in de ‘’Bounce-o-meter’’ wat voor ondersteunend effect een goede sportBH heeft.

Vrouwelijke marathon loper van 92 jaar

Ben je gezond? Dan kan je ook nog na je negentigste hardlopen. De oudste man die ooit een marathon liep was 101 jaar en passeerde in 2012 met een eindtijd van 7:49:21 de finish van de marathon van Londen. De oudste vrouw die ooit een marathon heeft uitgelopen was op dat moment 92 jaar en behaalde tijdens de marathon van Honolulu een eindtijd van 9:53:16.

Weg met die calorieën!

Als we de heren geleerde n moeten geloven dan verbrand je tijdens het hardlopen ongeveer 100 calorieën per kilometer. Maar het aantal calorieën dat je verbrandt hangt nou samen met je gewicht. Voor de juiste berekening vermenigvuldig je 11,5 (dit zijn het aantal calorieën die je gemiddeld per uur per kilo verbruikt tijdens het hardlopen) met je lichaamsgewicht. Het resultaat wat hieruit komt bepaalt uiteindelijk de hoeveelheid calorieën die je echt per uur verbruikt.

Inspiratie: http://bit.ly/1tePF2D