Koud weer en hardlopen? Dit heb je nodig!

27 February 2018

Koud weer en hardlopen

De komende weken dalen de temperaturen en worden de dagen korter. Bij iedereen reageert het lichaam anders op koude weersomstandigheden, daarom deze blog met voordelen, nadelen en tips voor hardlopen in koud weer.

Tips voor hardlopen in de kou

1.Val op!

Dit geldt eigenlijk voor zowel in de winter als in de zomer. Opvallen is voor je eigen – en andermans veiligheid belangrijk. Kies voor kleren met fluorescerende stukken, hardloopverlichting of een hesje en val op!

2. Zorg voor jezelf tijdens het sporten 

Tijdens het inademen van koude lucht verlies je vocht zonder dat je het merkt, waardoor er een kans bestaat dat je uitdroogt. Daarnaast verbruik je tijdens koude dagen meer energie. Goed blijven drinken is belangrijk en tijdens langere trainingen kun je bijvoorbeeld een energiereep meenemen.

3. Probeer overdag te lopen
In de ochtenden of avonden wordt het al snel nóg kouder dan het al is. Probeer daarom, als het mogelijk is, om overdag te gaan trainen. Het is iets warmer en je hoeft niet door het donker lopen, wat weer veiliger is.

4. Kleed je warm aan
Dit lijkt logisch, maar veel lopers hebben moeite om de juiste hardloopkleding af te stemmen met het weer. Je wilt warm blijven, maar niet oververhit of onderkoelt. Het is slim om ademende en vochtregulerende (dry-fit) kleding te dragen. Doe dit in lagen zodat je altijd wat kan uittrekken als je het te warm krijgt. Via je hoofd en handen verlies je de meeste warmte, zet daarom een lekkere warme hardloopmuts op en gebruik hardloophandschoenen.

De voordelen van hardlopen in de kou

1. Je gaat sneller
In de kou presteren duursporters beter. Bij lage  temperaturen wordt je bloedsomloop minder belast en krijgen spieren meer zuurstof toegevoerd, waardoor je niet snel het gevoel zal hebben dat er lood in je benen zit.

2. Verminderde belasting van je hart
Tijdens duurtrainingen in de kou blijf je langer op lichaamstemperatuur waardoor je het niet te snel warm krijgt. Hierdoor hoeft je hart minder hard te pompen en blijft je hartslag stabieler.

3. Blijer van kou
Je lichaam maakt tijdens een duurtraining in de kou extra veel van het gelukstofje serotonine aan. Hierdoor kan je wel tot vier keer beter tegen dipjes.

4. Je bent minder snel verkouden
Wanneer je in koude weersomstandigheden sport versterk je het immuunsysteem van je lichaam. Onderzoekers stellen dat de verschillen in temperatuur tussen binnen en buiten je doorbloedingen stimuleren en zo je immuunsysteem versterkt.

5. Vorst zorgt voor minder stress
Door te sporten in de kou kun je beter spanningen verwerken. Is het koud buiten, dan heb je al je aandacht nodig voor je training en om warm te blijven. Hierdoor denk je automatisch minder aan werk of andere problemen.

De nadelen van hardlopen in de kou

1. Goede warming-up en cooling-down
Tijdens warme zomerdagen kun je gaan hardlopen zonder een hele intensieve warming-up, maar in de winter is dat niet verstandig. Wanneer je geen goede warming-up of cooling-down doet is de kans groter op blessures. Je spieren zijn dan koud en moeten opgewarmd worden voordat je optimaal kunt presteren.

2. Verbranding van extra calorieën   
Wanneer je hardloopt in de kou verbrand je wel iets meer calorieën, maar niet genoeg om merkbaar verschil te zien. Dit is omdat je metabolisme versnelt om je lichaam warm te houden.

Hardlopen met koud weer